FOSSIELEN IN DELFT
door Aad Kleijweg
Delft zit vol fossielen waar we vaak dagelijks overheen lopen, maar ze niet zien. Zo is de drempel bij de voordeur van mijn huis van Arduin waar fossielen in zitten waar ik dagelijks overheen stap. Rijk aan fossielen zijn de Hoven passage en de Delftse binnenstad.
Winkelcentrum De Hoven passage te Delft
In de Hoven passage bestaat de vloer uit Treuchtlinger marmer. Dit is een gesteente dat ontstaan is in het Boven Jura (Malm) zo'n 140 ± miljoen jaar geleden. Dit gesteente is zeer rijk aan fossielen en wordt in Zuid-Duitsland gedolven. De soorten die het rijkst vertegenwoordigd zijn de Ammonieten en Belemnieten, maar ook andere organismen komen voor. Beiden behoren tot de Klasse Cephalopoda (Inktvissen). Hieronder zie je een selectie van fossielen die in de Hoven passage aanwezig zijn.
Treuchtlinger marmeren vloer in de Hoven passage
Ammonieten
Belemnieten
Goed te zien zijn de woonkamers (Phragmocoon) waar het dier zich bevond
Sponzen
ARDUIN IN DELFT
In de oude binnenstad van Delft is veel gebruik gemaakt van arduin (kolenkalk, blauwe hardsteen) voor stoepen, paaltjes en trottoirbanden. Deze kalksteen is afkomstig uit de Belgische Ardennen. Arduin kalksteen is een mariene afzetting uit het laat Devoon en vroeg Carboon dat vol zit met fossielen. De fossielen die je het meest tegenkomt zijn koralen en zeeleliestengels. Meestal zijn ze moeilijk te herkennen omdat de steen gezaagd is. Hieronder volgt een selectie aan foto's uit de binnenstad van Delft.
Tetrakoraal een solitair levende soort
Resten van Crinoïden (zeeleliestengels)
Slakken (Gastropoda)
Honingraat koraal
Koralen
Koraalkolonie
Vermoedelijk een vroege Nautilus
Vermoedelijk een doorsnee van Brachiopoden
Arduin foto's genomen op 21-11-2012 op de Oude Delft