DE AZUURWATERJUFFER

De Azuurwaterjuffer "Coenagrion puella"  is samen met het Lantaarntje één van de meest algemene soorten Juffers die we bij het Gemaal van Houtenstraat en Westplantsoen kunnen aantreffen. De vliegtijd voor de Azuurwaterjuffer is van april tot september. Zelf zag ik de eerste exemplaren in het begin van de maand mei rondvliegen op deze locatie. Dit waren jonge exemplaren zowel vrouwtjes als mannetjes die nog niet waren uitgekleurd.

 

Azuurwaterjuffer man en vrouw jong en nog niet op kleur

 

Als ze zijn uitgekleurd is het mannetje azuurblauw van kleur en heeft een zwarte U op het tweede segment. Het vrouwtje is groen en heeft op het tweede segment een bokaalvormig figuurtje en de meeste segmenten zijn vrij donker van kleur.

 

Azuurwaterjuffer man en vrouw uitgekleurd

 

Zodra de temperatuur en het weer geschikt is vormen de volwassen exemplaren in eerste instantie een tandem en daarna een paringswiel om de bevruchting van de eieren plaats te laten vinden. Kort na de bevruchtig van de eieren zoeken ze als paar het wateroppevlak af naar drijvende planten om eieren af te zetten. Je ziet vaak meerdere stellen, waarbij het mannetje het vrouwtje in de nek blijft vasthouden, bezig met ei-afzetten. Ook zijn er vrouwtjes waarbij de eitjes zijn bevrucht, maar het contact met het mannetje is verloren, ook die gaan toch gewoon door met eieren afzetten.

 

Azuurwaterjuffer tandem en paringswiel

 

Vrijwel de gehele zomer komen er nieuwe exemplaren bij en kun je ze in al hun verschijningsvormen en activiteiten aantreffen. De larven overwinteren één- of tweemaal en hebben in die periode in de vijver bij het Gemaal van Houtenstraat en Westplantsoen geleefd.

 

Azuurwaterjuffer ei-afzetting

Literatuur:

  1. Veldgids Libellen
  2. Libellen van Europa