BONAIRE

Zowel in 1992 als in 1995 ben ik vier weken op vakantie geweest in Bonaire. We zijn er wezen snorkelen, duiken, vogels kijken en van de natuur te genieten. Een opvallende toeristische trekpleister zijn de schelpenhopen bij het vissersdorpje Cay. Onderweg richting Cai zie je de schelpen al in het landschap liggen. Eenmaal aangekomen bij het dorpje liggen ze meters hoog. Ze zijn allemaal beschadigd doordat een gaatje in het huis geslagen wordt om de slak eruit te krijgen. Deze schelpen worden gevist uit het ondiepe Lac Bay en worden door de lokale bevolking als een lekkernij gezien. Plaatselijk worden ze Conch genoemd, maar het is de Kroonslak Strombus gigas . Ook tussen de mangrovewortels in Lac Bay lagen volop kroonslakken.

 

Omgeving Lacbay

Lanschapsfoto met zicht op het Gotomeer

Een Hagedis die erg veel voorkomt op Bonaire is de Zweepstaarthagedis waarvan de mannetjes mooie blauwgroene kleur heeft.

Cnemidophorus murinus ruthven

Een andere hagedis die er veel voorkomt, maar schuw is omdat hij gegeten wordt is de Groene leguaan. Dit exemplaar is gefotografeerd in het Washington Slagbaai National Park. Iguana iguana

Het eiland Bonaire is van oorsprong een vulkaan waar zich koraalriffen zich hebben gevormd. We zien nu verschillende kalksteenlagen wat oorspronkelijk oude koraalriffen waren. In deze kalksteen lagen zijn op het eiland verschillende grotten te vinden waarin druipsteen formaties zijn te vinden.

In deze grotten treffen we groepen Vleermuizen die overdag daar slapen. Er komen vijf soorten voor.

Als je op het eiland rond tourt kom je regelmatig verwilderde Ezels tegen die er in het wild in kleine groepen leven. Ze leven er al vanaf de 17e eeuw en zijn er door de Spanjaarden gebracht als lastdier.

Op de zuidelijke helft van het eiland bevindt zich Lac Cai een lagune waar de grote Kroonslak Strombus gigas in leeft. Op het eiland wordt de Kroonslak als een lekkernij gezien en wordt er vaak gegeten. Bij Cai waar vissers hun bootjes hebben liggen zijn grote hopen met schelpen te vinden. Alle schelpen is een gaatje in getikt om de slak uit zijn huis te krijgen.

Onder water is Bonaire een paradijs van leven en uitermate geschikt om er te snorkelen en duiken. Zelf heb ik er in de vakanties dat ik er was heel veel op de verschillende plekken gesnorkeld en een keer of tien gedoken. Het is onbeschrijfelijk hoeveel moois er te zien is.


Een groot deel van het eiland zeker aan de kant waar het bijna altijd waait en de zee met grote golven ruig tegen het eiland opbokst is het landschap woesteinachtig. Daar leven veel hagedissen, want zodra je er stopt verzamelen zich rond je in de hoop dat ze wat te eten krijgen. Ook vindt je er op bepaalde plaatsen veel Cactussen. Je vindt er zowel verschillende soorten bol-cactussten als zuil-cactussen.

Aan deze ruige kant bevinden zich ook verschillende baaitjes (Boca's) waaronder Boca Cocolishi waarin zich ondiepe bassins bevinden opgebouwd door kalkvormende algen en koralen. 

Impressie foto video van Bonaire 1992 - 1995

Kwaliteit niet super zijn oude foto's die met mobiel uit fotoalbum zijn gefotografeerd

Zweepstaarthagedis